İlaç Sektörü





İlaç sanayi, beşeri ve veteriner hekimlikte, tedavi edici, koruyucu ve besleyici olarak kullanılan kimyasal, bitkisel, hayvansal ve biyolojik çıkışlı maddelerin , seri halde belirli standartlara göre üretimini yapan veya bu maddeleri belirli dozlarda basit veya kombine olarak farmasötik şekillerle getiren sanayi koludur.
İlaç sanayi, imalat sanayinin içinde bulunan kimya sanayinin bir alt sektörüdür.
Cumhuriyete kadar olan dönemde yabancı kökenli ilaçların tamamı serbestçe yurtiçine girmekte, fiyat ve kalite kontrolüne ve ruhsata tabii tutulmaksızın satılmaktaydı. Bu dönemde, ihtiyacın neredeyse tamamı serbest ithalat ile karşılanmıştır.

Cumhuriyet sonrası dönemde, müstahzar ilaç ithali ve satışı konusunda devlet kontrolü konulmuş ve ilaçlar için ruhsat alınması zorunluluğu getirilmiştir. 1928 yılında çıkarılan 1262 sayılı “Tıbbi ve İspeçiyari Müstahzarlar Kanunu” ile yerli ilaç sanayine ithal malı müstahzarlarla rekabet olanağı sağlanmıştır.
1953-1957 yılları, yerli ilaç sanayinin gelişmesi ve ülke ekonomisindeki yerini alması açısında önemli bir dönem olmuştur.
1954 yılında 6224 sayılı “Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu” kabulü ile yabancı firmalar ilaç sanayine yatırım yapmaya başlamışlardır.