Üretim



İlaçlar farmasötik şekillerine göre katı, yarı katı, sıvı ve gaz olmak üzere dört başlık altında değerlendirilir.;

Katı
Tablet,  Draje, Kapsül, Film kaplı tablet, Enterik tablet, Çiğneme Tablet, Efervesan Tablet,  Kaşe, Granül, Pilül, SR(modifiye)
Yarı Katı
Merhem, Pomat, Transdermal Teröpatik Sistem
Sıvı
Şurup, Eliksir, Solüsyon, Süspansiyon, Damla, Posyon, Emülsiyon
Gaz
İnhelasyon, Aerosol, İnhalatör, Nebülazor, Disk

İlaçlar uygulama yollarına göre lokal ve sistemik olmak üzere iki ana başlık altında toplanır.;

Lokal
Deri, Göz, İntranazal, İntravajinal, İntrabukkal, Rektal, Dış kulak yolu
Sistemik
Enteral, Parenteral, İnhalasyon, transdermal

TABLET
Tabletler, etken madde ve çeşitli yardımcı maddelerden meydana gelen homojen toz karışımlarına özel bir makine yardımı ile basınç uygulanmasıyla elde edilir. Tabletler, silindir, disk ya da mercimek şeklinde hazırlanan katı hazır ilaçlardır. Mide ya da bağırsak kanalında su alıp şişerler ve dağılırlar. Köpüren (efervesan) tablet ve çiğneme tableti gibi
şekilleri de vardır. Tablet bileşiminde kullanılan etken madde dışında dört temel madde vardır. Bunlar:

Dolgu maddeleri: Tableti belli bir ağırlığa getirmek için kullanılırlar. Dolgu maddesi olarak en çok nişasta ve sakaroz kullanılır. Tabletlerin yaklaşık 2/3’ü dolgu maddeleridir.

Dağıtıcı maddeler: Tabletin mide ortamında parçalanıp dağılmasını sağlayan maddelerdir. Dağıtıcı madde olarak çoğunlukla aljinatlar kullanılır.

Bağlayıcı maddeler: Toz partiküllerinin birbirine bağlanarak onların granül oluşturmasını sağlarlar. Bağlayıcı madde olarak jelatin, nişasta müsilası, glikoz ve arap zamkı kullanılmaktadır.

Kaydırıcı maddeler: Tablet basımı sırasında tabletlerin mühreye yapışmasını gidermek için kullanılırlar. Çoğunlukla kullanılan kaydırıcılardan biri de magnezyum stearattır.

Granüller

Tablet basımı için ön hazırlık aşamasında yapılan granüller; toz partiküllerin çeşitli bağlayıcı solüsyonlar ile birbirlerine yapışarak büyümesi ile oluşurlar.  Granül oluşturulması her zaman tablet basma amacıyla değil, aynı zamanda kapsül doldurmada veya final ürün olarak da kullanılır. Toz karışımını granül hâle getirmenin çeşitli amaçları vardır. Bunlardan bazıları:

 Toz karışımını serbest akabilir hâle getirmek,
 Homojen bir karışım oluşturmak,
 Toz kütlesinin basılabilme özelliğini arttırmak,
 Etken maddenin salım hızını kontrol edebilmek,
 Kütlenin homojen dağılmasını ve birim doz doğruluğunu sağlamak,
 Tozlanmanın önüne geçmek,
 Tozlara istenmeyen yabancıve kirletici maddelerin bulaşmasını önlemektir.
Granülasyonda Kullanılan İşlemler

İlaç üretim teknolojisinde kullanılan granülasyonda üç yöntem kullanılmaktadır.

Yaş Granülasyon: Yaş granülasyon yönteminde, yüksek hızlıa kışkan yatak granülasyon, püskürterek kurutma ve ekstrüsyon pelletleme yöntemleri kullanılmaktadır. Yaş granülasyonda, etken madde ve bağlayıcı madde (solüsyon) belirli sürede karıştırılır, yaş olarak elenir ve akışkan yataklı kurutucuda kurutulur. Kurutulan bu karışım diğer dolgu maddeleri ile birlikte belirli bir homojenliğe gelinceye kadar karıştırılır. Karışımın son 3-5 dakikasında kaydırıcıeklenir. Elde edilen final karışımdan örnekler alınır ve laboratuvara gönderilir. Laboratuvar sonucuna göre tablet basımına geçilebilir.

Kuru Granülasyon: Kuru granülasyon yönteminde, ön kompresyon ve silindirler arasısıkıştırma yöntemleri kullanılmaktadır. Kuru granülasyonda genellikle formüldeki kaydırıcının 1/3’ü diğer toz karışımlarına karıştırılır. Bunun nedeni tozların silindirlere yapışmasını engeller. Kaydırıcının geri kalanı kuru granülasyondan sonra karışıma eklenir ve 3-5 dakika karıştırılır. Karışım sonrasında oluşan final karışımdan örnekler alınır ve çeşitli testler için laboratuvara gönderilir. Laboratuvar sonucuna göre tablet basımına geçilebilir.
Doğrudan Basım: Doğrudan basım yönteminde, etken ve yardımcı maddeler karıştırıcıda karıştırılır ve tablet basımına gönderilir. En basit ve hızlı yöntemdir.